Hejda jullov

  

Hej hopp! Nu var det ett tag sen. Har har det vart full rulle. Jullovet ar inget for avkoppling har i Japan. Fragade min larare om han hade haft ett trevligt lov. Han sa nej, nyar ar stressigt XD och det kan jag forsta. Nyarsnatten at vi udon (japanska bovetesnudlar?) akte vi till otera (budhisttempel). Dar sammlades manniskor, och nar klockan blivit tolv koade vi och ringde i en stor klocka (visst antal ganger, typ 108 eller natt sant). Det var spannande! Jag var nummer 38 ^^ Sen den forsta januari vaknade vi alla vid 7. At nyarsmat (vilket ligger i sma lador. Man ater i stort sett bara sant under den 1-3 januari, nyarsdagarna). Det bestar av en massa olika matratter, mycket fisk, rom-baserade grejer, agg och inlagda fronsaker. Sen rullade vi till farmor for att gora nyarshalsning (be varandra att typ ta hand om varandra och fortsatta vara vannner aven detta ar. typ.). Dar traffade vi aven kusiner. Sen akte vi till mormor och morfar. Dar ar vi massa mat, for mormor tycker om matlagning. For ovrigt sa gor man inte sa mycket mer an att ata under nyarsdagarna. haha. Aven dar traffade vi mer kusiner. Japanerna har som sed att ge barn pengar vid nyar (inte sina egna barn dock). Detta resulterade i att aven jag fick en massa pengar av olika manniskor. Forsokte vagra, men det var lixom oartigt pa natt satt, sa det var bara att tacka och ta emot. Under nyarsdagarna akte vi aven till jinja (shintoistiskt tempel?). Dar skankte vi en slant och onskade/bad. Sen skankte vi en till slant och drog nyarslott. Nyarslotten handlar om det kommande aret, och det finns en graderad skala pa hur mycket tur man kommer ha. Jag fick lite under medel : / haha ^^ sen sa band vi fast lotterna pa en massa snoren och trad som fanns runt templet. Blev valdigt mycket lotter vill jag lova. Sen sa skankte vi en till slant och en farbror och en tant i fina klader viftade forst nanting som sag ut som en stor golvmopp over vara huvuden, sedan tanten en massa bjallror pa en pinne. Typ for att jaga bort onda ting eller natt sant : D Jag kopte aven en daruma. En sorts japansk sak som ser ut som en liten gubbe med vita ogon. Nar jag kom hem onskade jag mig natt och malade i det vanstra ogat. Nar onskningen har gatt i upfyllelsa ska jag mala i det hogra ogat : )

Som sagt, nyar var spannande och stressigt. Min systers amerikanska vardbror firade med oss. Han har vart utbytesstudent i Japan i 10 manader nu, och ska snart aka hem. Det var trevligt att traffa honom. Han panminde en hel del om dig Nils. Hatar gronsaker.

I stort sett alla lediga stunder har jag agnat at att plugga for att hinna klart med jullovs laxorna. Huvvaligen. Och pa fredag ar det test for att se om vi har pluggat under lovet. Skolan borjar den 8:e, men jag borjade aka till skolan igar, eftersom Kyudo traningen har borjat. Det ar kul : ) Tycker inte att det ar sa langt att aka till skolan langre, har vant mig : )

Den forsta bilden visar en japansk nyarsprydning. Det under mandarinen ar omochi (gjort pa typ mosat ris). Man ater massa sanna under nyar, med olika smaker. Men de man anvander till prydnaderna ar stelnade. Mandarinen ar dar for att den ar runt. De ter runda delarna ska vara en spegel (speglar ar oftast rund, i alla fall forr i tiden) for kamisama (typ nan sorts gud/ ande).
Den andra bilden ar jag som har gjort mina egna gyosor. Gyosa ar typ en japansk (?) matgrej som paminner lite om piroger. Har forresten klippt haret efter den bilden togs. Det var kul. Fast japanska frisorer pratar lika mycket som de svenska dessvarre. Om inte annu varre. Vilken sladdertant det var XD
Den tredje bilden visar en god sak som jag at pa nyar.

Nu maste jag dessvarre plugga infor proven. Men ni far ha det sa bra alla dar hemma! Och nu har halva tiden gatt - om mindre an 5 manader kommer jag hem igen : D


Kommentarer
Postat av: Pappa

Hej Nina!

Tack för ditt svar på mina funderingar, det känns bra att få veta lite mer detaljerat,jag lär mig nya saker hela tiden.

Du verkar att ha haft ett trevligt nyår med mycket nya upplevelser, nya traditioner, nya bekantskaper.

Jag hoppas att du trots pluggandet och helgfirande har hunnit vila och ladda batterierna så att du känner dig stark.

Kram till dig!!

mamma & pappa

2009-01-06 @ 09:49:14
Postat av: Mickan

Hej hjärtat,Det verkar som att du har haft ett roligt nyår, kul att du hinner med lite annat än plugg.

Vågar du smaka på alla konstiga saker som serveras?

Det hade varit något för Olivia som nu har kommit på att det är tomater i köttfärssås och därför oätligt.Det är jätteroligt att läsa din blogg och få veta vad du har för dig.Massor med kramar från syrran

2009-01-06 @ 11:33:34
Postat av: Emma

Hallå! Sista dagen på lovet, här också :/ Men helt OK att komma tillbaka till skolan (och till våra krukväxter - mycket spännande att se om de har överlevt lovet)!

Japanskt nyår låter ganska mysigt (bara mat och pyssel med daraumagubbar ^^ min grej helt klart), och den där blomman (?) du fick äta ser sjukt god ut ^^

Köp något fint för dina nyårspengar och lycka till med skolstarten.

Kramkram

Emma

PS: hört något om det stora japanskaprovet? Hur kändes det? Jag vet att du klarar det, det känner jag i lilltån ^^

Alla hälsar.

2009-01-06 @ 14:05:37
Postat av: Kerstin R

God fortsättning på det nya året där borta i Japan.

Som sagt här börjas det jobba imorgon :)Det är kul att läsa vad du har för dig därborta och det verkar ju vara en hel del roliga men även "konstiga" traditioner(ska vi säga förresten med våra.....)

Jag och Mia har åkt en hel del längdskidor under jullovet, sköönt ! Annars bara tagit det lugnt.

Ha det gott vännen och DU FIXAR ÄVEN DE KOMMANDE PROVEN; SÅ KLART :)

Kramar på dig från Kerstin.

Postat av: Elin

Oj! Det var full rulle, minst sagt. Vad gott det lät med all nyårsmat!Jag fick ditt brev (med ullig mat på) på jullovet, tack så mycket! ^^

Saknar dig megamycket.

Kramkram.

2009-01-07 @ 10:37:43
Postat av: Jenny

Hej!Det verkade som du hade fullt upp under jullovet, nyår verkade vara ett annat sätt att fira än i Sverige, jag kan tänka mig att det var spännande och nytt! Hoppas det var bra!Det låter som du har det bra där nere och ha det så bra!Saknar dig här!, Kram Jenny

2009-01-07 @ 12:46:14
Postat av: Fredskronk

Hej där Nina! Låter som ett roligt nyår faktiskt. Tror du fixar proven. Det har ju gott hittils eller hur? :DHa det bäst!

Kramar

2009-01-08 @ 17:14:58
URL: http://www.fredskronk.se/
Postat av: Linda

Åh nina vad jag saknar dig! och du ska veta att de är otroligt skönt att höra att du har det bra :D

Känndes dce inte lite knasigt att åka på släkt-turné? ^__^pussar på dig bo :D

2009-01-12 @ 19:54:19
Postat av: Lisa

Laste lite i din blogg, fett kul att se nagon annan som ocksa ar i Japan som utbytesstudent. Jag bor i en liten hala pa hokkaido, vi har fortfarande jullov och det snoar sjuukt mycket. Alltsa jag kanner igen typ precis allting du skriver. Det ar fan laskigt hur lika japanska skolor ar overallt..

Fast all var mochi moglade for det ar ovanligt varmt i ar och det rackte visst inte att ha dem i kallaren :<

いつまで日本にいる?ウチは後三週間だけ…

alltsa jag skriver till dig helt out of the blue men ja, jag har trakigt och rakade hitta din blogg nar jag sokte efter ett recept pa chokladbollar av nagon anledning. haha.

2009-01-15 @ 07:13:37
Postat av: nina

Lisa: Jag ar i Japan tills i juni. Kul att vi ar i samma situation XD moglande mochi, ua : S

Ha det bra! : D

2009-01-18 @ 04:51:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback